blog >>

[Katja Linders over Shaken Spring]

Katja Linders, ook wel bekend als Katyo schreef aan het einde van Shaken Spring haar gedachten van zich af. Hieronder lees je haar ervaringen:

Op het moment van schrijven zit ik met mijn laptop aan een van de tafels in de grote gemeenschappelijke ruimte. Tussen anderen en toch alleen in mijn eigen wereld, met een koptelefoon en mijn eigen muziek op. Tijd om de afgelopen dagen en alles wat daarin gedacht, gezegd, gevoeld en gedaan is te laten bezinken.

Het thema van deze week is ‘wat ben ik waard’. Een vraag die veel oproept. En bij iedereen wat anders. Wat is waarde en valt het wel te meten? In hoeverre hebben anderen daar mee te maken? En over welke ik hebben we het hier eigenlijk?

De eerste avond vroeg iemand zich af wat je nog waard bent als je alleen op de wereld zou zijn. Niemand om je heen om je mee te vergelijken. Het klinkt best sereen. Maar zonder vergelijken is er geen waarde. Ben je dan dus waardeloos?

We zijn met veel mensen op deze aarde, dus dat zullen we nooit weten. Tussen deze anderen zal iedereen zijn eigen waarde bepalen. Door alle schilderijen, verhalen, liedjes, tekeningen, ontwerpen en alle andere creatieve uitingen die anderen hebben gemaakt, bepaal jij of jij iets ook kan. Je ontdekt het door jezelf te vergelijken met die anderen. Geholpen door complimenten, feedback, kritiek en reacties die je krijgt.

Een volgende stap is dat jij zelf de waarde inziet van wat je doet en daar ook voor gaat staan. Er is een verschil tussen: ‘ik klieder weleens wat met verf’ en ‘ik ben een schilder’. Of ‘ik ben bezig met een projectje’ en ‘ik ben een project aan het uitvoeren’. Anderen horen dat verschil. En het heeft invloed op hun waardering over jouw werk.

Creatief bezig zijn is leuk. Maar om er echt bovenuit te steken is het van belang dat je er iets van jezelf in legt. Dat jouw essentie er door naar buiten komt. Want dat maakt iets echt van jou en daarom echt waardevol.

Shaken not stirred heeft het effect van een snelkookpan. Zet een groep creatieve mensen op een afgelegen plek in België bij elkaar, ondersteund door professionele begeleiders en omringd door laptops, papier, pennen, stiften, schildersdoeken, beamers en er gebeurt wat. Er gebeurt heel veel. Zowel op het creatief als het persoonlijke vlak wordt er ontdekt, gecreëerd, losgeweekt en in gang gezet.

Ik ben benieuwd hoe het mij en alle andere deelnemers na deze bijzondere week zal vergaan. Ik hoop dat we altijd blijven leren, creëren en spelen. En zijn wie we zijn.

Reageer